Ga naar de inhoud

In september 2017 maakte ik voor het eerst (goed) kennis met de wereld van techniek. Ik startte namelijk met mijn afstudeeropdracht bij Mifa Aluminium in Venlo. Tegelijkertijd begonnen nog vier andere studenten met hun (afstudeer)stage bij het bedrijf. Ik kan stellen dat ik in het begin een beetje het ‘buitenbeentje’ van de stagiaires was. Ik volgde namelijk als enige student een niet-technische opleiding, maar ik studeerde op dat moment Communicatie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. 

 

Een onbekende wereld

De wereld van techniek is natuurlijk niet geheel onbekend voor mij. Net als iedere scholier volgde ik op de middelbare school het vak Techniek. Maar mijn kennis over dit vakgebied was uiteraard beperkt. Het schrijven van een volwaardig adviesrapport voor deze ‘semi-onbekende wereld’ werd daarom een grote uitdaging. Tot op de dag van vandaag ben ik blij dat ik deze uitdaging ben aangegaan, want ik heb veel geleerd in een korte periode.

 

Het afstuderen

Gedurende mijn afstudeerperiode onderzocht ik hoe Mifa de communicatie met haar klanten kan verbeteren. Een klantenbestand van circa 250 contacten, althans, dat dacht ik. Maar niets is minder waar… Dat een bedrijf te bereiken is binnen een straal van vijf kilometer vanaf mijn huidige woonplaats en opereert op internationaal niveau voor zoveel verschillende markten, had ik niet verwacht. Maar liefst vier keer groter dan gedacht, dát is het klantenbestand van Mifa.

Ondanks mijn beperkte kennis over techniek, leerde ik al snel ‘de fijne kneepjes van het vak’. Zo had ik verschillende keren een rondleiding door de fabriek, woonde ik meetings bij en kreeg ik een training Extrusion Technology. Dit zorgde ervoor dat mijn kennis over het vakgebied werd uitgebreid.

Mede dankzij de betrokkenheid van het bedrijf en het vergroten van mijn technische kennis voelde ik me geen stagiair, maar een medewerker van Mifa. Ik leerde wekelijks nieuwe dingen, mocht mee naar verschillende bedrijfsactiviteiten en gaf presentaties. En als het even niet lukte? Dan stond mijn ‘bedrijfscoach’ altijd klaar. En als hij niet kon helpen? Dan waren er nog 10 collega’s die graag hun steentje bijdroegen.

 

Van stagiaire tot medewerker

Mifa geeft je de kans om jezelf te ontwikkelen op persoonlijk én professioneel vlak. Voor Mifa ben je niet zomaar een stagiair. Iedere stageopdracht die het bedrijf voor je heeft liggen wordt, bij een goed geleverd product, daadwerkelijk uitgevoerd. Persoonlijk denk ik niet dat dit bij iedere organisatie gebeurt.

Dat Mifa echt aan de slag gaat met de resultaten van jouw onderzoek kan ik persoonlijk beamen. Na het behalen van mijn diploma kreeg ik namelijk de kans om mijn voorgestelde advies uit te voeren. Dit wil zeggen dat ik mezelf nu een echte ‘Mifaan’ mag noemen. Samen met mijn toenmalige stagebegeleider vormen we nu de afdeling Marketing en Communicatie. Hierbij richt ik me op een betere communicatie tussen klanten en Mifa, ondersteun ik HRM op het gebied van Employer Branding, ontwikkel ik online marketingactiviteiten en help ik bij het verbeteren van diverse interne communicatiewerkzaamheden.

Ik blik terug op een mooie tijd als stagiaire, waarin ik veel dingen heb geleerd over de ‘semi-onbekende’ wereld. Als je van uitdagingen houdt, dan kan ik zeker aanraden om eens contact op te nemen met Mifa. Mifa biedt namelijk veel verschillende stageopdrachten aan. Het is ook nog eens mogelijk om uiteindelijk, net als ik, door te groeien naar een baan binnen het bedrijf.