Ga naar de inhoud

Robots stelen onze banen. Dat is wat je vaak hoort en leest. ‘’Onzin, robots maken ons werk makkelijker en zijn een waardevolle toevoeging’’ aldus Rob van Oene, directeur van Mifa. Veel zwaar en repetitief werk wat nu nog door mensen gedaan wordt leggen wij meer en meer robots neer. Zo kunnen medewerkers zich concentreren op de interessante werkzaamheden. Win-win dus.

 

Meer uitdaging en leuker werk

Zo denken ook veel werknemers in de technologische industrie erover. Maar liefst 83 procent ziet digitalisering en robotisering als een kans. Bij Mifa pakken robots saai en belastend werk op, wat je werknemers liever naar laat doen. Meer ruimte en tijd voor werknemers om zich met interessant werk bezig te houden. Op dit moment wordt er bij Mifa met twee robotstraten en aan de introductie van een co-robot gewerkt.

Van Oene geeft aan dat er in de technische branche nog steeds een enorme vraag is naar technisch personeel. ‘’Precisie extrusie is iets wat niet of nauwelijks in opleidingen naar voren komt. Daarom hebben we ook onze eigen Mifa Academy om mensen de fijne kneepjes van het vak te leren’’ aldus van Oene.

 

Slimmer en sneller werken met de inzet van een co-robot

Co-robots zijn robots die mensen meehelpen, bijvoorbeeld om het werk gemakkelijker te maken of te verlichten. Denk aan het uit een pallet pakken van producten en die op tafel leggen. In de huidige situatie pakt een medewerker het product uit de pallet, legt die op tafel, gaat afbramen en legt het product daarna in een andere pallet. Die handeling kun je versimpelen door er een robot aan te koppelen die het product oppakt en op de tafel legt. De medewerker hoeft dan alleen het afbramen uit te voeren, de robot legt het product daarna in de andere pallet. Het proces kan zo veel sneller gaan. Ook hoeft de medewerker niet te bukken, geen zware producten te pakken of ander belastend werk uit te voeren. Van Oene ziet bij verschillende afdelingen van Mifa mogelijkheden om het werk van medewerkers te verlichten en makkelijker te maken door de inzet van robots. “Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan compacte robots die een bepaalde vaardigheid hebben geleerd. Bijvoorbeeld iets oppakken of wegleggen.”

 

Robotstraten versnellen en verbeteren werkprocessen

Mifa investeert al jaren in robotisering. In 2008 is de eerste robotstraat gebouwd. De robots in die straat zorgen voor de belading van de machines en de handeling van de producten. Alles wordt vervolgens volautomatisch gemeten en de producten worden op pallets gelegd. In 2017 volgde de tweede robotstraat. Deze is volledig ontworpen en ingericht door de R&D-afdeling van Mifa.

De robotstraten leveren ook waardevolle data om de processen verder te verfijnen. Machines worden zelfcorrigerend en geven automatisch een seintje wanneer een onderdeel vervangen moet worden. Dit helpt allemaal om het minimale foutpercentage nog verder te laten dalen.

 

Meer informatie

Wilt u meer weten over robots en de toepassingen daarvan? Neem dan contact met ons op.